Maffia_Ovitek_Trda_Hrbet 15_5.inddDante Maffìa
UPORNIŠKI GENIJ
(Roman o Tommasu Campanelli)

Navdihujoč biografski roman o osebnem prijatelju Galilea Galileija in sojetniku Giordana Bruna.

Roman pretanjeno razkrije fascinantno življenjsko pot Tommasa Campanelle, dominikanskega teologa, astrologa in enega vodilnih filozofov 17. stoletja, avtorja znamenitega dela Mesto sonca – od otroške ukaželjnosti, neomajne zavezanosti resnici in srčnosti, ki se ni uklonila niti nečloveškim inkvizicijskim metodam zasliševanja, do končne slave pod zaščito francoskega dvora. Navdihujoča življenjska zgodba izjemne osebnosti, ki nam stran za stranjo odstira zavedanje o pokončnosti, odločnosti, neukročenosti in dostojanstvu, bo navdih za vsakega bralca, saj je še kako aktualna tudi v današnjem času.

»Nam bodo sodila prihodnja stoletja, saj zdajšnje vedno križa lastne dobrotnike, toda ti vstanejo od mrtvih tretji dan ali čez tri stoletja.« Tommaso Campanella
O avtorju: Dante Maffìa (1946) se je rodil v Kalabriji, diplomiral je na rimski Filozofski fakulteti in vrsto let poučeval na Oddelku za italijansko književnost Univerze v Salernu. Izdal je že več kot trideset pesniških zbirk, več kot dvajset romanov in približno petnajst obsežnejših esejističnih del. Kot literarni kritik je sodeloval s številnimi uglednimi italijanskimi literarnimi revijami in jih nekaj tudi ustanovil. Za svoja dela, ki so prevedena v številne jezike, je prejel veliko literarnih nagrad, med drugim leta 2004 italijansko zlato državno odličje za zasluge na področju kulture in umetnosti in leta 2010 prestižno državno literarno nagrado Giacomo Matteotti. Živi v Rimu.

Roman Uporniški genij (1996) velja za njegovega najboljšega in je hkrati tudi prvi, ki je preveden v slovenščino. Prevajalec Vasja Bratina, Sovretov nagrajenec, je izvornemu besedilu dodal še opombe in kronologijo.

»O tem odličnem romanu je treba zelo poglobljeno razmišljati, da lahko bolje razumemo naš čas in tudi našo prihodnost. Napisan je z zanosom in s silovitostjo, neprisiljeno in lahkotno.« Claudio Magris, pisatelj

Avtor: Dante Maffìa | Prevod: Vasja Bratina | Obseg: 224 strani | Vezava: trda | Leto izdaje: 2015 Cena: 29,80 evrov (razprodana)